Anunț de presă la începutul proiectului „Furnizarea de servicii sociale de calitate pentru persoane varstnice din Zerind”

Codul SMIS: 127333

Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zerind în calitate de Lider de parteneriat și Asociația „Clubul pensionarilor Zerindul Mare” în calitate de Partener implementează în perioada 17 martie 2020 – 31 decembrie 2023 proiectul „Furnizarea de servicii sociale de calitate pentru persoane varstnice din Zerind”, cod SMIS 127333.

Proiectul se adresează persoanelor vârstnice care au împlinit vârsta de 65 de ani aflate în situații de dependență și/sau în risc de excluziune socială.

Prin proiect se vor înființa două servicii sociale, și anume:

  • Unitate de îngrijire la domiciliu

  • Centru de zi pentru persoane vârstnice

Serviciile asigurate prin unitatea de îngrijire la domiciliu sunt:

  • Servicii de consiliere psiho-sociala și informare: Suport emoțional; dialogul cu persoanele vârstnice;

  • Servicii de consiliere juridica: Consiliere și suport juridic acordate de către Consilierul juridic;

  • Suport pentru realizarea activităților administrative și gestionare a bunurilor;

  • Ajutor pentru realizarea activităților de bază ale vieții zilnice: Ajutor pentru realizarea activităților de bază ale vieții zilnice (ajutor în realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare/dezbrăcare, la hrănire și hidratare, mobilizare sau deplasare în interior, comunicare etc.);

  • Ajutor pentru realizarea activităților instrumentale de bază ale vieții zilnice: prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj ușor, însoțirea și facilitarea deplasării în exterior, ajutor la plata facturilor, activități de petrecere a timpului liber)

  • Acțiuni caritabile prin servicii de catering;

  • Organizare și implicare în activități comunitare și culturale.

Serviciile asigurate prin Centrul de zi sunt:

  • Servicii de consiliere psiho-sociala si informare: Suport emoțional; dialogul cu persoanele vârstnice; informare medicală asigurată de medicul subcontractat; petrecerea timpului liber prin citirea presei/cărților, prin diferite jocuri, prin activități sportive;

  • Servicii de consiliere juridică: Consiliere si suport juridic acordate de către Consilierul juridic;

  • Socializare și petrecerea timpului liber (în cadrul Centrului de zi): Petrecerea timpului liber prin citirea presei/cărților, prin diferite jocuri, prin activități sportive;

  • Suport pentru realizarea activităților administrative și gestionare a bunurilor;

  • Acțiuni caritabile prin servicii de catering;

  • Organizare și implicare în activități comunitare și culturale;

  • Terapii de recuperare și de relaxare – activități in aer liber + sport: Angajații celor doi parteneri si profesorul de sport vor face, cu persoanele vârstnice din centru, activități în aer liber, când timpul le va permite. De asemenea, persoanele vârstnice vor putea face sport în sala de sport amenajată și dotata prin POR;

  • Servicii medicale: Medicul subcontractat va acorda servicii medicale, sfaturi legate de nutriție.

  • Terapii de recuperare și de relaxare – Servicii de kinetoterapie;

  • Terapii de recuperare si de relaxare – Servicii de masaj.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice din comuna Zerind, prin dezvoltarea și furnizarea unor servicii sociale adaptate la nevoile vârstnicilor.

Proiectul își propune patru obiective specifice, care vor conduce la realizarea obiectivului general al proiectului:

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Informarea și atragerea persoanelor vârstnice din Zerind să utilizeze serviciile Centrului de zi și a unității de îngrijire la domiciliu. Indicatorul care va monitoriza realizarea acestui obiectiv specific este numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii sociale integrate.

  2. Asigurarea condițiilor pentru furnizarea celor două servicii sociale adresate persoanelor vârstnice din comuna Zerind (unitate de îngrijire la domiciliu și centru de zi). Acest obiectiv se va realiza prin subactivitățile care vor asigura personalului, inclusiv perfecționarea acestuia, care va furniza serviciile, a echipamentelor, materialelor și consumabilelor necesare, asigurarea utilităților. Acest obiectiv se va monitoriza prin numărul de persoane care beneficiază de serviciile furnizate și de gradul lor de satisfacție, care se va monitoriza prin fișele de evaluare a calității serviciilor completate de beneficiari.

  3. Furnizarea de servicii sociale beneficiarilor pentru a le îmbunătăți condițiile de trai și pentru a le asigura o bătrânețe mai frumoasă și pentru a le asigura un statut de persoane mai puțin vulnerabile la principalele probleme specifice vârstei. Indicatorul va fi numărul de persoane care depășesc situația de vulnerabilitate ca urmare a faptului că beneficiază de serviciile furnizate prin proiect.

  4. Asigurarea respectării cerințelor specifice unui proiect finanțat prin POCU. Realizarea activităților de management de proiect (evidențe, raportări, documente pentru rambursarea cheltuielilor, arhivarea documentelor etc.) și asigurarea activităților de informare și vizibilitate conform prevederilor contractului de finanțare.

Valoarea totală a proiectului: 2.470.438,14 lei

Valoarea finanţării din Programul Operaţional Capital Uman: 2.424.318,66 lei, din care 2.099.872,42 lei-valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European și 324.446,24 lei-valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

Rezultatele prevăzute a se realiza în cadrul proiectului sunt:

  1. Grup țintă asigurat format din 165 de persoane fizice din Zerind, cu vârsta de peste 65 de ani aflate în situații de dependență și/sau în risc de excluziune socială

  2. Beneficiari ai serviciilor sociale care au depășit situația de vulnerabilitate (singurătate, sărăcie, dependența de îngrijirea de către alta persoana) – 92 persoane

  3. Asigurarea și plata personalului implicat în furnizarea serviciilor sociale – 8 persoane

  4. Personal care participă la cursuri de formare profesionala – 3 persoane

  5. Asigurarea voluntarilor – 2 persoane

  6. Materiale consumabile asigurare pentru furnizarea serviciilor sociale – valoare 37.128 lei

  7. Furnizarea de utilități necesare asigurate – valoare 109.400,52 lei

  8. Asigurarea dotărilor tip FEDR complementare POR – valoare 10.234 lei
  9. Asigurarea respectării cerințelor POCU (activități de informare și publicitate și activități de management, alte cheltuieli indirecte) – valoare 458.105,59 lei.

Pentru orice informații legate de proiect sau de serviciile furnizate, ne puteți contacta la e-mail primariazerind@yahoo.com sau telefon 0257-355.566.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support